Thursday, 26 May 2011

Eh! guna sabun ke ?

Di satu petang yang dingin: 6.00 petang (21 May 2011) :

Ketika aku sedang berehat bersama hubby kat luar umah kami (kat kusi rotan yg mak bagi) sambil menikmati goreng pisang (hanan, nanti kak win bagi resepi) dan air nescafe (ermmm sssseeddaappp)

Firdaus : Mama, nak kain abg nak basuh keter..keter kita kotor la mama
Mama : ok amik span nih..cuci pakai span nih..
Firdaus : Boleh ke mama? pakai span
Mama : boleh abg..dah cepat basuh...(dlm hati : moga moga sampai besar dier rajin)

Selang beberapa minit, jiran cina depan umah aku pun basuh keter dia. Dalam hati aku, agaknyer dier tgk firdaus gigih basuh keter, maka dia pun basuh. Dari jauh aku tgk anak aku begitu tekun mengelap keter sambil menjirus air..(ala sebenarnyer nak main air tuh). Tetiba firdaus bersuara...." eh kene guna sabun ke? " Hahaha tergelak besar aku..rupanyer die tgk jiran cina aku tuh guna sabun basuh keter, so baru dia tau basuh keter kene guna sabun...

Dan sebagai mama, lain kali kenela ajar anak step dari awal sampai abis..walau apa pun yang nak diajar..supaya anak kita tak sesat....

Untuk Firdaus, ini jawapannyer : "Ya abg, basuh keter kene pakai sabun, tapi mesti sabun keter, sbb kalau tak cat rosak (betul ker?)" heheheh

No comments:

Post a Comment