Friday, 6 May 2011

Daging Halia

daging halia lepas masak
Daging halia ni senang nak masak dan sgt cepat.
Kalau isteri isteri yang kerja boleh la cuba masakan nih..Daging halia nih kawan aku haida suka sgt mkn..so semalam aku masak sbb teringatkan dia lah..masakan nih pun sgt sesuai untuk org dlm pantang sebab guna byk halia dan lada itam...so cuba try test la ya...







Bahan - bahan dihiris
  • 1 inci halia
  • 1 bwg merah
  • 2 bwg putih

Bahan - bahan lain :
  • Daging
  • lada itam
  • sos tiram
  • sedikit tepung jagung + air ( dibancuh)
  • daun bawang
  • lobak merah
  • tomato
  • lada merah

cara-caranyer :
1. panaskan minyak. Masukkan bahan yang dihiris tadi, tumis sampai layu
2. Kemudian masukkan daging, masak sampai daging lembut
3. masukkan garam secukup rasa dan gula secukup rasa ya
4. masukkan bancuhan tepung jagung tadi ngan sos tiram + lada itam
5. masukkan tomato, lada merah, daun bawang ngan carrot
6. masak agak2, dan tutup api

No comments:

Post a Comment