Tuesday, 31 May 2011

Taman Tasik Cyberjaya

Add caption
Ujung minggu lepas (28 May 2011), kami sekeluarga hanya try jalan baru nak ke Cyber. Actually jalan tu dah lama since jalan belakang umah kami bukak.Tapi tak penah cuba takut sesat mulanyer. Tapi hari tuh aku bertekad dan cakap ngan hubby jugak nak try.Bleh bwk bebudak gi main taman.

So lepas balik dari tgk adik ipar yang baru bersalin (tahniah akin), aku pun terus ke sana. Ya allah rupa neyr dekat ajer umah aku ngan Cyber..dalam 3 km sajer..lerrr...selama nih aku punya la ikut jalan jauh...ishh..

Taman tasik Cyber nih mmg malakar sejarah...Kat situ aku penah jadi juara tau dalam pertandingan Treasure Hunt family day opis aku...Juara beb juara...hehehehhe

Kakak
abg ngan kakak
Hubby tgh layan Farhan
Anak-anak suka betul gi sana..taman mainan dia besar dan masih bersih. Puas la dioarang main kat situ..
Kat sana plak aku jumpa la junior  aku..Yani si kembar Yana..So beborak sakan la kat situ...


Pukul 7.00 mlm, kami pun balik. Janji ngan anak -anak nanti kita datang lagi..onthe way ke parking, kami anak beranak lumba lari dengan bebanan. hehehe Hubby bawak Farhan, Mama tolak kakak, Abang je sorang....so cuba teka siapa menang...............................................................................heheheh hubby la sebab kaki dia panjang....
My Lovely Farhan

To abg ngan kakak - nanti kita pegi lagi ya sayang

Pisang Goreng

Hari nih aku dah janji ngan nelly nak bagi dia resepi pisang goreng ngan sambal kicap skali. Maklumlah nelly tuh bujang..baru berjinak-jinak nak blajar memasak...
goreng pisang ngan sambal kicap

GORENG PISANG

Bahan - bahan :
  1. Tepung Beras
  2. Tepung gandum (sesudu jer)
  3. Telur - 1 bijik
  4. air kapur - agak-agak la dalam satu sudu jer
  5. garam secukup rasa
  6. kunyit secukup rasa

Cara Membuatnyer :
  1. Campur semua bahan diatas dan masukkan air
  2. Gaulkan sampai sebati
  3. Ambik pisang yang nak digoreng, dan celup lalu goreng dalam minyak yang panas.
Pedasssnyer tgk

SAMBAL KICAP

Bahan-bahan :
  1. cili api - agak -agak la nak pedas mana
  2. bawang putih - 2/3 ulas 
  3. gula
  4. garam sket
  5. kicap - (cap kipas udang manis)

Caranya :
  1. Tumbuk semua bahan tadi sampai lumat
  2. Masukkan kicap

So siap nelly...senang jer kan...Sambal kicap nih boleh makan ngan apa-apa jer...cthnyer sup, tempe goreng, tahu goreng, ubi ..sumer sedap..Nanti kalau buat jemput i makan ya...

Thursday, 26 May 2011

Eh! guna sabun ke ?

Di satu petang yang dingin: 6.00 petang (21 May 2011) :

Ketika aku sedang berehat bersama hubby kat luar umah kami (kat kusi rotan yg mak bagi) sambil menikmati goreng pisang (hanan, nanti kak win bagi resepi) dan air nescafe (ermmm sssseeddaappp)

Firdaus : Mama, nak kain abg nak basuh keter..keter kita kotor la mama
Mama : ok amik span nih..cuci pakai span nih..
Firdaus : Boleh ke mama? pakai span
Mama : boleh abg..dah cepat basuh...(dlm hati : moga moga sampai besar dier rajin)

Selang beberapa minit, jiran cina depan umah aku pun basuh keter dia. Dalam hati aku, agaknyer dier tgk firdaus gigih basuh keter, maka dia pun basuh. Dari jauh aku tgk anak aku begitu tekun mengelap keter sambil menjirus air..(ala sebenarnyer nak main air tuh). Tetiba firdaus bersuara...." eh kene guna sabun ke? " Hahaha tergelak besar aku..rupanyer die tgk jiran cina aku tuh guna sabun basuh keter, so baru dia tau basuh keter kene guna sabun...

Dan sebagai mama, lain kali kenela ajar anak step dari awal sampai abis..walau apa pun yang nak diajar..supaya anak kita tak sesat....

Untuk Firdaus, ini jawapannyer : "Ya abg, basuh keter kene pakai sabun, tapi mesti sabun keter, sbb kalau tak cat rosak (betul ker?)" heheheh

Sunday, 22 May 2011

Alfatihah buat anak2 yatim Hulu Langat

Gambar: wootmedia.com
Sedihnya hati ku bila dapat tahu yang kejadian tanah runtuh kat umah anak-anak yatim Hulu LAngat tuh..Dari mlm tadi aku tertanya-tanya nih umah anak yatim Yus (kwn opis aku) ker?
Gambar : panglima-harimau.blogspot.com
Jenuh aku sms shuk ( nak tepon dah kul 12.00 mlm), tepon hanan tapi sorang pun tak berjawab..
berdebar rasanya bila dapat tahu kejadian tanah runtuh...kasihan sungguh...

Lalu lepas solat subuh jer...terus aku sms yus "Yus umah anak yatim tuh bukan umah anak yatim ko kan?" Sms aku cuba menidakkan perkara itu...3 saat kemudian : " Ya win tuh tuh rumah anak yatim aku..alhamdulillah haikal selamat..."

Ya allah tak dapat aku bayangkan, kawan aku berdepan dgn semua ini, alhamdulillah anaknya selamat..panjat kesyukuran aku pada yang Esa...

Buat Yus : Takziah dan semoga tabah menghadapi semua ini..

Alfatihah....

Dear Diary :-P

Diari...? ader lagi ke zaman skang nih org tulis diari?...setau aku zaman dulu ramai la..termasuklah ayah ngan bapak mertua aku...gemar beno menulis diari...Tapi diari ayah aku letak merata rata..serupa mcm maya dlm " i'm not single" tuh...diari tuh selalu rahsia dan ader yang berkunci kan..tapi anak akunyer dairi kali nih lain sket..hehehe

Ia bermula pada satu malam, waktu tuh aku tgh kemas stor ngan ayan...waktu tgh punggah bebarang tuh, kitaorg jumpa la satu diari...ingat kan hubby punya...punya lah hati nih berdebar.."eh bila masa hubby nih ader diari..?" lalu secara senyap2 aku baca ngan adik aku...bila dah baca jeng jeng jeng..ahah! baru tau sape punya..It's IRA..adik aku yang kembar tuh...hahahahaha tergolek golek mcm ayam golek kitaorg gelakkan dierrr...marah betul dia...maklumlah ramai nama bf dier..hahahahaha...
Rupa-rupanyer di satu sudut, anak aku pandang...dier tanya "mama diari tuh apa?" So aku pun cakapla "diari tuh buku yang kita tulis hari hari apa kita buat.."

Selang beberapa minit dier pun minta buku dari aku..diae kata nak diari..k so aku pun bagilah buku kosong..

Semalam..dier bagi aku baca diari dier..dier kata "diari die ayah ngan mama jer boleh baca..diari rahsiakan mama, tapi  takpe jer mama bleh baca"
so tau tak apa diari dier tulis :
1. Mama urut
2. ayah tido jer...
3. kakak sakit demam..tadi pegi klinik
4. hari ini abg pegi skolah..dapat no satu semua A

So mama kene sedar anak mama dah besar...sbb dah ader diari.....dan lagi satu mama kene sedar dier akan tulis semua dlm buku...ayoyo!!!!

Tuesday, 10 May 2011

Pan Cake

Pan Cake
ok kali nih aku nak kasi resepi pan cake plak..
Since anak-anak aku suka makan pan cake kat mcd, so aku pun kenelah cari resepi nih..
Resepi nih adik ipar aku yg kasi. Tq angah for the resepi (shascakes.blogspot.com)

Bahan-bahan :
1 cawan tepung naik sendiri
1 cawan fresh milk
1 sudu kecik esen vanilla
1 bijik telur

Caranyer :
Bahan-bahan tadi campur jer dan kacau.Then masak atas kuali tanpa minyak k. Kalau letak minyak jadi lempeng (ok gak mkn ngan asam pedas). then siap...senang je kan..

Pan cake nih boleh di makan ngan apa-apa jer...cthnyer butter, madu, aiskrim, butternut, kaya dll
Resepi yang senang , murah dan mudah...so apa lagi mai la cuba...yummy yummy

Mama proud of you...

Ahmad Firdaus
Semalam balik dari kerja, waktu amik anak - anak kat umah Kak Sal, terus abg meluru ke mama.
Dia cakap mama abg betul semua, abg dapat 100 mama...sedih aku mendengar nya...mesti abg lega dapat jwb exam dier..alhamdulillah...abg faham betapa pentingnya kejayaan tuh..apa pun keputusan exam dier aku terima..

Waktu pagi sebelum exam (hari yang sama): 7.30 pagi

Masa tgh bersiap-siap nak pegi sekolah, abg cakap ngan mama, dia takut la nak exam. Dia takut tak dapat 100 seperti yang mama impikan. Aku cakap " takpe..yang penting abg berusaha..segala ilmu mama dah ajar mlm tadi, so harinih abg baca soalan betul2 dan jawab ok. Mama doakan semoga anak mama terang hati dan dapat jawab soalan."

Kesian abg..stress dia nak exam, sbb bagi dia exam adalah hadiah dier buat mama nagn ayah. Dia mesti lebih hebat dari ayah ngan mama. hehehhee.(torture anak)