Wednesday, 27 April 2011

Tahniah Ayan !!!!

aku ngan ayan
Hari nih aku rasa sungguh terharu...
alhamdulillah...bersyukur ke hadrat Allah,
adik aku yang bongsu dah tamat pengajiannya...
walaupun diploma tapi nampaknyer usaha mak ayah aku skolahkan dier tak sia-sia..
dia sendiri cakap dia tak nak sambung, nak kejer dulu katanya..nak cari pengalaman..
takpelah..apa-apa pun tahniah....

Sejak arwah abah meninggal, kami adik beradik yang skolahkan dier..
" Abah...
kami dah tunaikan janji kami abah...
adik dah berjaya..!!!!"

airmata kesyukuran aku panjatkan...
doaku moga dia tabah menjalani alam pekerjaannya..
seterusnya menjalani idup...

Untuk adik...
ingatlah...usaha tangga kejayaan..akak bangga dengan adik..
segala pahit manis zaman blajar jadikan pengalaman untuk adik teruskan idup....

alfatihah buat abah, bapa mertua dan nenek ku...

Tuesday, 26 April 2011

ikan masak ala portugis

k..kali nih aku nak bagitau pasal masakan plak...ikan masakan ala portugis nih dulu arwah bapak mertua (En. Ibrahim Adom) aku suka sgt..
bila gaji jer..dia akan bwk kitaorg mkn ikan nih...kat midvalley ader...(dlm tawun 2004) mcm tuh la...
since dari tuh i pun suka mkn ikan nih...ala ikan ala ala asam pedas tapi bakar masuk dlm aluminium foil...hehehhe

Tapi la nih after dah 8 years kawin...barulah aku tau mcm mana nak masak ikan nih..
then i pun cakap kat my hubby.."b, kalau ayah you ader, mesti dia suka mkn i masak nih" (sedih)

k tinggalkan citer...skang resepi

Ikan Masak Ala Portugis ( tak tau sebab apa bagi nama nih. Mgkin org portugis kot masak :-P)

Kuah :
Blend - 
cili kering + bwg (i suka msk byk bwg) + bwg putih+ ikan bilis skit

then tumis bhn di atas...
tunggu sampai naik minyak,
masukkan garam skit + gula sket + air asam jawa
daun kesum + serai 2 btg + bunga kantan
agak-agak dah masak, tutup api


ikan - tak kisah ikan apa (pari ke, kembung ke) masukkan dlm aluminium foil
then masukkan kuah tadi, masukkan bendi ngan ketuk serai sebatang
bungkus dan bakar atas kuali jer tanpa minyak...
agak-agak dah masak boleh la mkn ngan nasi putih...
yummy yummy...sedapppp sgt...


cubalah ya...

Monday, 25 April 2011

Kelas Laman Web

haiii...hari nih my team buat kelas ajar mcm mana nak buat web..
alal skang senang jer kan nak buat web, guna cms..Joomla..
thanks to joomla team sbb craete this joomla..so utk org mcm i nih yg tak payah la nak sibuk buat coding..
tapi yg bad things nyer..we IT la nih dah tak leh nak cari mkn..

this month..my student sumer muda-muda...so sennag nak ajor..org tua-tua kata "hati  terang".
So tak banyak tanya...ikut jer...
alhamdulillah..semua berjalan dgn lancar...

To my team : haida, adam, shuk, ros ngan hamry..tq byk byk
i love you all...mmmuuahhhssss

Pusat Sains Negara

Ina & anak2


Last weekend, angah adik ipar aku ajak gi Pusat Sains Negara, tgk pameran dinosour katanya..
Sebelum pegi, i was aspect, pusat sains negara nih membosankan..so i planned ptgnyer nak ke Ikea..(my fav place)..Byaran untuk adult - RM 10 and child atas 4 tawun - RM 5..and package 2 adult 2 child - RM 25..
which is cheap la..
Masa kat pintu masuk je aku ngan hubby dah kagum..suasana mcm akuaria tuh betul betul menarik..
Anak aku farah ( yg sememangnyer panakut) terus menjerit ketakutan...kat situ kitaorg amik gambar...

Takutnyer mama
Dalam sket ader pameran barangan sains la..amat menarik sekali, anak -anak boleh try and feel the science world..then tibalah kat ruang legar yang ader dinosour besssaaaarrrrr...hah masa nih farah lansung tak nak tgk..
Ultaraman Gia & Ultaraman 3
dia terus menangis dan demam..sian farah..tapi abg ( my eldest ) sgt teruja masuk pusat sains nih...
sana sini dia lari nak try semua..it was really fun...penuh dengan mainan sains..kiranya penuh la masa kat situ

Aku sendiri kagum..plan ingat nak ke ikea terus tergendala sebab the whole day dalam pusat sains tuh..memacam cara kita boleh cuba ngan anak-anak.
masa tuh la as a parent nak ingat balik pelajaran yang sains yang kita blajar masa kat skolah tuh..

Ramai gak org dth bwk anak2, rombongan lagi...penuh...
Makanan dia pun tak la cekik darah..dan kita boleh kuar masuk...
Nak solat pun senang...ader kemudahan sumer disediakan...
so fren..jom la gie pusat sains...

The beginning

hi ni aku...wiween
Hahahaha..at last lahir jugak blog aku yg tak seberapa nih..
Actually dah lama my hubby suh buat blog..dia kata aku byk yg boleh dikongsikan ngan pembaca..
tapi aku ckp aku nih bukan pandai menulis..tapi atas kepercayaan dia..buat jugak aku blog nih...

Selalunya amik upah buat blog org la  nih..hah tu dia, lahirlah blog aku nih..
So to my hubby..tq laling...:)