Tuesday, 31 May 2011

Taman Tasik Cyberjaya

Add caption
Ujung minggu lepas (28 May 2011), kami sekeluarga hanya try jalan baru nak ke Cyber. Actually jalan tu dah lama since jalan belakang umah kami bukak.Tapi tak penah cuba takut sesat mulanyer. Tapi hari tuh aku bertekad dan cakap ngan hubby jugak nak try.Bleh bwk bebudak gi main taman.

So lepas balik dari tgk adik ipar yang baru bersalin (tahniah akin), aku pun terus ke sana. Ya allah rupa neyr dekat ajer umah aku ngan Cyber..dalam 3 km sajer..lerrr...selama nih aku punya la ikut jalan jauh...ishh..

Taman tasik Cyber nih mmg malakar sejarah...Kat situ aku penah jadi juara tau dalam pertandingan Treasure Hunt family day opis aku...Juara beb juara...hehehehhe

Kakak
abg ngan kakak
Hubby tgh layan Farhan
Anak-anak suka betul gi sana..taman mainan dia besar dan masih bersih. Puas la dioarang main kat situ..
Kat sana plak aku jumpa la junior  aku..Yani si kembar Yana..So beborak sakan la kat situ...


Pukul 7.00 mlm, kami pun balik. Janji ngan anak -anak nanti kita datang lagi..onthe way ke parking, kami anak beranak lumba lari dengan bebanan. hehehe Hubby bawak Farhan, Mama tolak kakak, Abang je sorang....so cuba teka siapa menang...............................................................................heheheh hubby la sebab kaki dia panjang....
My Lovely Farhan

To abg ngan kakak - nanti kita pegi lagi ya sayang

Pisang Goreng

Hari nih aku dah janji ngan nelly nak bagi dia resepi pisang goreng ngan sambal kicap skali. Maklumlah nelly tuh bujang..baru berjinak-jinak nak blajar memasak...
goreng pisang ngan sambal kicap

GORENG PISANG

Bahan - bahan :
  1. Tepung Beras
  2. Tepung gandum (sesudu jer)
  3. Telur - 1 bijik
  4. air kapur - agak-agak la dalam satu sudu jer
  5. garam secukup rasa
  6. kunyit secukup rasa

Cara Membuatnyer :
  1. Campur semua bahan diatas dan masukkan air
  2. Gaulkan sampai sebati
  3. Ambik pisang yang nak digoreng, dan celup lalu goreng dalam minyak yang panas.
Pedasssnyer tgk

SAMBAL KICAP

Bahan-bahan :
  1. cili api - agak -agak la nak pedas mana
  2. bawang putih - 2/3 ulas 
  3. gula
  4. garam sket
  5. kicap - (cap kipas udang manis)

Caranya :
  1. Tumbuk semua bahan tadi sampai lumat
  2. Masukkan kicap

So siap nelly...senang jer kan...Sambal kicap nih boleh makan ngan apa-apa jer...cthnyer sup, tempe goreng, tahu goreng, ubi ..sumer sedap..Nanti kalau buat jemput i makan ya...

Thursday, 26 May 2011

Eh! guna sabun ke ?

Di satu petang yang dingin: 6.00 petang (21 May 2011) :

Ketika aku sedang berehat bersama hubby kat luar umah kami (kat kusi rotan yg mak bagi) sambil menikmati goreng pisang (hanan, nanti kak win bagi resepi) dan air nescafe (ermmm sssseeddaappp)

Firdaus : Mama, nak kain abg nak basuh keter..keter kita kotor la mama
Mama : ok amik span nih..cuci pakai span nih..
Firdaus : Boleh ke mama? pakai span
Mama : boleh abg..dah cepat basuh...(dlm hati : moga moga sampai besar dier rajin)

Selang beberapa minit, jiran cina depan umah aku pun basuh keter dia. Dalam hati aku, agaknyer dier tgk firdaus gigih basuh keter, maka dia pun basuh. Dari jauh aku tgk anak aku begitu tekun mengelap keter sambil menjirus air..(ala sebenarnyer nak main air tuh). Tetiba firdaus bersuara...." eh kene guna sabun ke? " Hahaha tergelak besar aku..rupanyer die tgk jiran cina aku tuh guna sabun basuh keter, so baru dia tau basuh keter kene guna sabun...

Dan sebagai mama, lain kali kenela ajar anak step dari awal sampai abis..walau apa pun yang nak diajar..supaya anak kita tak sesat....

Untuk Firdaus, ini jawapannyer : "Ya abg, basuh keter kene pakai sabun, tapi mesti sabun keter, sbb kalau tak cat rosak (betul ker?)" heheheh

Sunday, 22 May 2011

Alfatihah buat anak2 yatim Hulu Langat

Gambar: wootmedia.com
Sedihnya hati ku bila dapat tahu yang kejadian tanah runtuh kat umah anak-anak yatim Hulu LAngat tuh..Dari mlm tadi aku tertanya-tanya nih umah anak yatim Yus (kwn opis aku) ker?
Gambar : panglima-harimau.blogspot.com
Jenuh aku sms shuk ( nak tepon dah kul 12.00 mlm), tepon hanan tapi sorang pun tak berjawab..
berdebar rasanya bila dapat tahu kejadian tanah runtuh...kasihan sungguh...

Lalu lepas solat subuh jer...terus aku sms yus "Yus umah anak yatim tuh bukan umah anak yatim ko kan?" Sms aku cuba menidakkan perkara itu...3 saat kemudian : " Ya win tuh tuh rumah anak yatim aku..alhamdulillah haikal selamat..."

Ya allah tak dapat aku bayangkan, kawan aku berdepan dgn semua ini, alhamdulillah anaknya selamat..panjat kesyukuran aku pada yang Esa...

Buat Yus : Takziah dan semoga tabah menghadapi semua ini..

Alfatihah....

Dear Diary :-P

Diari...? ader lagi ke zaman skang nih org tulis diari?...setau aku zaman dulu ramai la..termasuklah ayah ngan bapak mertua aku...gemar beno menulis diari...Tapi diari ayah aku letak merata rata..serupa mcm maya dlm " i'm not single" tuh...diari tuh selalu rahsia dan ader yang berkunci kan..tapi anak akunyer dairi kali nih lain sket..hehehe

Ia bermula pada satu malam, waktu tuh aku tgh kemas stor ngan ayan...waktu tgh punggah bebarang tuh, kitaorg jumpa la satu diari...ingat kan hubby punya...punya lah hati nih berdebar.."eh bila masa hubby nih ader diari..?" lalu secara senyap2 aku baca ngan adik aku...bila dah baca jeng jeng jeng..ahah! baru tau sape punya..It's IRA..adik aku yang kembar tuh...hahahahaha tergolek golek mcm ayam golek kitaorg gelakkan dierrr...marah betul dia...maklumlah ramai nama bf dier..hahahahaha...
Rupa-rupanyer di satu sudut, anak aku pandang...dier tanya "mama diari tuh apa?" So aku pun cakapla "diari tuh buku yang kita tulis hari hari apa kita buat.."

Selang beberapa minit dier pun minta buku dari aku..diae kata nak diari..k so aku pun bagilah buku kosong..

Semalam..dier bagi aku baca diari dier..dier kata "diari die ayah ngan mama jer boleh baca..diari rahsiakan mama, tapi  takpe jer mama bleh baca"
so tau tak apa diari dier tulis :
1. Mama urut
2. ayah tido jer...
3. kakak sakit demam..tadi pegi klinik
4. hari ini abg pegi skolah..dapat no satu semua A

So mama kene sedar anak mama dah besar...sbb dah ader diari.....dan lagi satu mama kene sedar dier akan tulis semua dlm buku...ayoyo!!!!

Tuesday, 10 May 2011

Pan Cake

Pan Cake
ok kali nih aku nak kasi resepi pan cake plak..
Since anak-anak aku suka makan pan cake kat mcd, so aku pun kenelah cari resepi nih..
Resepi nih adik ipar aku yg kasi. Tq angah for the resepi (shascakes.blogspot.com)

Bahan-bahan :
1 cawan tepung naik sendiri
1 cawan fresh milk
1 sudu kecik esen vanilla
1 bijik telur

Caranyer :
Bahan-bahan tadi campur jer dan kacau.Then masak atas kuali tanpa minyak k. Kalau letak minyak jadi lempeng (ok gak mkn ngan asam pedas). then siap...senang je kan..

Pan cake nih boleh di makan ngan apa-apa jer...cthnyer butter, madu, aiskrim, butternut, kaya dll
Resepi yang senang , murah dan mudah...so apa lagi mai la cuba...yummy yummy

Mama proud of you...

Ahmad Firdaus
Semalam balik dari kerja, waktu amik anak - anak kat umah Kak Sal, terus abg meluru ke mama.
Dia cakap mama abg betul semua, abg dapat 100 mama...sedih aku mendengar nya...mesti abg lega dapat jwb exam dier..alhamdulillah...abg faham betapa pentingnya kejayaan tuh..apa pun keputusan exam dier aku terima..

Waktu pagi sebelum exam (hari yang sama): 7.30 pagi

Masa tgh bersiap-siap nak pegi sekolah, abg cakap ngan mama, dia takut la nak exam. Dia takut tak dapat 100 seperti yang mama impikan. Aku cakap " takpe..yang penting abg berusaha..segala ilmu mama dah ajar mlm tadi, so harinih abg baca soalan betul2 dan jawab ok. Mama doakan semoga anak mama terang hati dan dapat jawab soalan."

Kesian abg..stress dia nak exam, sbb bagi dia exam adalah hadiah dier buat mama nagn ayah. Dia mesti lebih hebat dari ayah ngan mama. hehehhee.(torture anak)

Monday, 9 May 2011

"Mama kakak nak besar"

Farah Nuradlina - 1 tahun 2 bln

Mama : Kakak, abg, meh mkn champs nih..
Kakak : Nanak mama
Abg : ermm sedap mama rasa anggur
Mama : Kakak, kalau kakak nak besar kakak kene mkn champs
Kakak : ote mama (lalu amik champs sebijik)

6 minit kemudian...
Kakak : mama, kakak nak esar...(sambil hulur tangan nak lagi)
Mama : ok kakak lagi satu jer ya (champs mahal !!!)
Kakak : ote..

4 minit kemudian...
Kakak : Mama kakak ecik, kakak nak esar..kakak barbie
kakak dah besar
Mama : amik la...mkn la bape banyak nak mkn..sampai kakak besar..( tak kuasa )

Friday, 6 May 2011

Daging Halia

daging halia lepas masak
Daging halia ni senang nak masak dan sgt cepat.
Kalau isteri isteri yang kerja boleh la cuba masakan nih..Daging halia nih kawan aku haida suka sgt mkn..so semalam aku masak sbb teringatkan dia lah..masakan nih pun sgt sesuai untuk org dlm pantang sebab guna byk halia dan lada itam...so cuba try test la ya...







Bahan - bahan dihiris
  • 1 inci halia
  • 1 bwg merah
  • 2 bwg putih

Bahan - bahan lain :
  • Daging
  • lada itam
  • sos tiram
  • sedikit tepung jagung + air ( dibancuh)
  • daun bawang
  • lobak merah
  • tomato
  • lada merah

cara-caranyer :
1. panaskan minyak. Masukkan bahan yang dihiris tadi, tumis sampai layu
2. Kemudian masukkan daging, masak sampai daging lembut
3. masukkan garam secukup rasa dan gula secukup rasa ya
4. masukkan bancuhan tepung jagung tadi ngan sos tiram + lada itam
5. masukkan tomato, lada merah, daun bawang ngan carrot
6. masak agak2, dan tutup api

Kalau Berpacaran Versi Firdaus

Firdaus & Farah (masa kecik)
Lagu berpacaran by Sohaimi Meor Hassan, Anna Raffali ngan Altimet nih mmg famous kat radio..malahan famous amos betul kat umah aku..heheh semua anak-anak aku suka lagu nih...bila dgr je mesti anak-anak suh kuatkan, sbb mereka nak nyanyi dan joget joget...yang klakarnyer bila anak-anak nyanyi mula la kuar lirik lirik tambahan..... :)

Ini lirik lagu yag betul :

"......Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang
Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman


Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya "

Versi Firdaus

" Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang
Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kalau terlambat kasihmu diSAMBAL BELACAN "


hahahahahahha tergolek aku ngan hubby bila dgr firdaus sebut sambal belacan...bila la masa plak lagu nih ader sambal belacan..nak kata suka mkn sambal belacan tak jugak...hihihi bebudak..mcm mcm ..

Tuesday, 3 May 2011

Slamat Hari Pekerja

Bila cakap pasal hari pekerja, sepatutnya sebagai pekerja mcm aku tak yah kejer la kan...
tapi ni lain plak citernya...
tiba jer cuti hari pekerja aku plak sibuk bekerja dirumah..ahah...
ujung minggu lepas sewaktu org sibuk cuti, aku plak 3 hari tuh letih betul...
melayan anak2 yg tara nak besar nih byk betul cabarannya...sabo jer la...
Kat umag abg..farah comel main tepon

Sabtu :
Pepagi lg dah kuar..lepas jogging, selalunya bila ujung bulan, aku mesti bwk anak2 mkn bfast mcD..
Ahmad ngan Farah suka betul pan cake mcD...Mama dia tak pandai buat...so setakat nih kene lah beli...
(Nanti kalau dah pandai...i bagi resepi ya)..
Lepas je bfast...kitaorg gi kedai pak lang (ala -ala pasar)..ahah..kat sini beli la lauk sumer...murah2 you...sbb ramai org cuti so dia lelong jer..
Then balik umah ngadap anak lagi....dah balik nih malas betul nak basuh ikan beli tadi..tapi apakan daya...bibik takder so kenelah buat jugak...baru nak rehat anak dah nangis...Farhannnnn.....nape sayang nangis jer nih..

Ptg gi umah abg aku kat Bdr Kinrara..sajer bwk bebudak main games..Umah abg aku nih penuh games..so bebudak sukalah dtg sana...lagi satu yg best...kat sana penuh makanan..hehehehehhe...yummy yummy...

Ahad :
ahah..ahad paling penat...hr nih bwk kawan hubby dr Istanbul jejalan KL..Huish dah lama tak naik tren sumer letih giler + panas...lepas amik dia kat Pan Pacific, aku bwk dier jln kat PUTRAJAYA, mkn nasi ayam + satay, berpeluh dier mkn ...maklumlah kat istanbul tak der benda pedas...hehehehehe
hubby and farhan
Cm lagi
Then gi KLCC, dari KLCC kami naik tren ke Cental Market...(dah bertwun tak gie) kat CM mcm kagum gak la...CM dah bersih dan cantik..tahniah!!!...kat sini aku lepak tul...aku suh dier jln sendiri...aku lepak minum ngan anak-anak...
Dari CM gi KLCC balik...masa nih dah start ujan...so tak dapatla bergambar kat luar KLCC...
Serda (nama kwn) then kata nak balik..penat sgt katanya hehehehe sian Serda..

mlm tuh aku tido awal..letih 9.00 dah masuk tido...gud nite..

CM skang byk kedai

Isnin :
akibat letih giler semalam...hari nih tak plan gi mana...ingat nak gi umah haida..tapi member cancel plak nak msk laksa...terliur gue...takpelah...so rileks je kat umah...tapi actually letih gak...farhan asik nak melekap jer..anak mama betul la dier...tak leh gerak dibuatnyer...so kat umah kejernyer masak jer la...dari pagi sampai petang...tq hubby sbb lipat kain (ingat tag line kita "jgn hancurkan") hihihihihi..

Jumpa lagi ujung minggu depan...

Wednesday, 27 April 2011

Tahniah Ayan !!!!

aku ngan ayan
Hari nih aku rasa sungguh terharu...
alhamdulillah...bersyukur ke hadrat Allah,
adik aku yang bongsu dah tamat pengajiannya...
walaupun diploma tapi nampaknyer usaha mak ayah aku skolahkan dier tak sia-sia..
dia sendiri cakap dia tak nak sambung, nak kejer dulu katanya..nak cari pengalaman..
takpelah..apa-apa pun tahniah....

Sejak arwah abah meninggal, kami adik beradik yang skolahkan dier..
" Abah...
kami dah tunaikan janji kami abah...
adik dah berjaya..!!!!"

airmata kesyukuran aku panjatkan...
doaku moga dia tabah menjalani alam pekerjaannya..
seterusnya menjalani idup...

Untuk adik...
ingatlah...usaha tangga kejayaan..akak bangga dengan adik..
segala pahit manis zaman blajar jadikan pengalaman untuk adik teruskan idup....

alfatihah buat abah, bapa mertua dan nenek ku...

Tuesday, 26 April 2011

ikan masak ala portugis

k..kali nih aku nak bagitau pasal masakan plak...ikan masakan ala portugis nih dulu arwah bapak mertua (En. Ibrahim Adom) aku suka sgt..
bila gaji jer..dia akan bwk kitaorg mkn ikan nih...kat midvalley ader...(dlm tawun 2004) mcm tuh la...
since dari tuh i pun suka mkn ikan nih...ala ikan ala ala asam pedas tapi bakar masuk dlm aluminium foil...hehehhe

Tapi la nih after dah 8 years kawin...barulah aku tau mcm mana nak masak ikan nih..
then i pun cakap kat my hubby.."b, kalau ayah you ader, mesti dia suka mkn i masak nih" (sedih)

k tinggalkan citer...skang resepi

Ikan Masak Ala Portugis ( tak tau sebab apa bagi nama nih. Mgkin org portugis kot masak :-P)

Kuah :
Blend - 
cili kering + bwg (i suka msk byk bwg) + bwg putih+ ikan bilis skit

then tumis bhn di atas...
tunggu sampai naik minyak,
masukkan garam skit + gula sket + air asam jawa
daun kesum + serai 2 btg + bunga kantan
agak-agak dah masak, tutup api


ikan - tak kisah ikan apa (pari ke, kembung ke) masukkan dlm aluminium foil
then masukkan kuah tadi, masukkan bendi ngan ketuk serai sebatang
bungkus dan bakar atas kuali jer tanpa minyak...
agak-agak dah masak boleh la mkn ngan nasi putih...
yummy yummy...sedapppp sgt...


cubalah ya...

Monday, 25 April 2011

Kelas Laman Web

haiii...hari nih my team buat kelas ajar mcm mana nak buat web..
alal skang senang jer kan nak buat web, guna cms..Joomla..
thanks to joomla team sbb craete this joomla..so utk org mcm i nih yg tak payah la nak sibuk buat coding..
tapi yg bad things nyer..we IT la nih dah tak leh nak cari mkn..

this month..my student sumer muda-muda...so sennag nak ajor..org tua-tua kata "hati  terang".
So tak banyak tanya...ikut jer...
alhamdulillah..semua berjalan dgn lancar...

To my team : haida, adam, shuk, ros ngan hamry..tq byk byk
i love you all...mmmuuahhhssss

Pusat Sains Negara

Ina & anak2


Last weekend, angah adik ipar aku ajak gi Pusat Sains Negara, tgk pameran dinosour katanya..
Sebelum pegi, i was aspect, pusat sains negara nih membosankan..so i planned ptgnyer nak ke Ikea..(my fav place)..Byaran untuk adult - RM 10 and child atas 4 tawun - RM 5..and package 2 adult 2 child - RM 25..
which is cheap la..
Masa kat pintu masuk je aku ngan hubby dah kagum..suasana mcm akuaria tuh betul betul menarik..
Anak aku farah ( yg sememangnyer panakut) terus menjerit ketakutan...kat situ kitaorg amik gambar...

Takutnyer mama
Dalam sket ader pameran barangan sains la..amat menarik sekali, anak -anak boleh try and feel the science world..then tibalah kat ruang legar yang ader dinosour besssaaaarrrrr...hah masa nih farah lansung tak nak tgk..
Ultaraman Gia & Ultaraman 3
dia terus menangis dan demam..sian farah..tapi abg ( my eldest ) sgt teruja masuk pusat sains nih...
sana sini dia lari nak try semua..it was really fun...penuh dengan mainan sains..kiranya penuh la masa kat situ

Aku sendiri kagum..plan ingat nak ke ikea terus tergendala sebab the whole day dalam pusat sains tuh..memacam cara kita boleh cuba ngan anak-anak.
masa tuh la as a parent nak ingat balik pelajaran yang sains yang kita blajar masa kat skolah tuh..

Ramai gak org dth bwk anak2, rombongan lagi...penuh...
Makanan dia pun tak la cekik darah..dan kita boleh kuar masuk...
Nak solat pun senang...ader kemudahan sumer disediakan...
so fren..jom la gie pusat sains...

The beginning

hi ni aku...wiween
Hahahaha..at last lahir jugak blog aku yg tak seberapa nih..
Actually dah lama my hubby suh buat blog..dia kata aku byk yg boleh dikongsikan ngan pembaca..
tapi aku ckp aku nih bukan pandai menulis..tapi atas kepercayaan dia..buat jugak aku blog nih...

Selalunya amik upah buat blog org la  nih..hah tu dia, lahirlah blog aku nih..
So to my hubby..tq laling...:)